L’ESCOLA

QUI SOM?

El Centre Cultural i Recreatiu de Pineda de Mar va ser fundat l’any 1930 per mossèn Antoni Doltra. Al llarg del seu camí, el TEATRE ha estat el centre aglutinador i dinamitzador de l’Entitat. El Centre Cultural i Recreatiu conegut històricament a Pineda com El Casal, és una Entitat sense ànim de lucre, que té com a finalitat fomentar la cultura, el voluntariat i el lleure.

Una de les principals branques del Centre, és l’Escola de Teatre, fundada el 1980 per l’Artur Iscla i un jove i reduït equip de monitors, l’Escola de teatre Tespis, nom originari, va fer un primer curs amb una vintena d’alumnes. Quan va morir l’Artur, el seu fundador, la Junta del Centre va acordar canviar el nom de l’Escola i batejar-la amb el nom del seu fundador. Des de llavors, l’Escola de Teatre s’anomena Escola de Teatre Artur Iscla (ETAI).

El primer trimestre, el funcionament de l’escola, està enfocat en la pràctica del teatre aprenent a fer servir el cos i la veu com a eina fonamental per desinhibir-se, aprenent també a llegir entenent el text i subtext i sabent-ho interpretar. El segon i tercer trimestre el dediquem a posar en pràctica totes les eines apreses i treballades al trimestre passat per tal de dur a terme l’espectacle final que representaran davant totes les famílies.

Durant aquests últims anys hem vist que el Teatre Musical ha agafat una presència força important a l’escola. A partir dels catorze anys hagis fet anteriorment teatre o no, treballem les tres disciplines d’aquesta modalitat: interpretació, cant i ball. Oferim també com activitat extra, classes de cant particular i cant col·lectiu. Dediquem a final de curs, un cap de setmana on aquests alumnes fan EL CONCERT. No només fem classes de teatre, també fem un grapat d’activitats i sortides artístiques com:

  • La Marató de TV3: una bona excusa per reunir tots els alumnes i famílies. Fer una petita representació on les famílies poden veure el primer treball dels alumnes dalt l’escenari. D’aquesta manera col·laborem amb la investigació.
  • Fem excursions: Anem a Girona a veure Circ internacional «l’Elefant d’Or», on veiem les millors exhibicions dels millors artistes del món.
  • Anem a veure Teatre professional a Barcelona: creiem que veure teatre és una de les millors maneres d’aprendre, i millor rodejat de companys i companyes que comparteixen la mateixa afició. Per això fem diferents sortides per gaudir de teatre a la gran ciutat.
  • Aquest arlequí em sona: El grup Arlequins, puja a l’escenari i fa una versió casolana del famós programa de televisió: «Tu cara me suena», on les famílies veuen com els seus fills i filles es deixen anar i brillen a dalt de l’escenari.
  • Colònies: Que els infants i joves sentin el sentiment de pertinença d’un grup és important per a nosaltres. És per això que els donem l’oportunitat d’anar de colònies per gaudir de la convivència durant un cap de setmana.
  • La Mostra Nacional de Teatre Amateur de Catalunya, que cada any es celebra a Pineda de Mar juntament amb el Concurs de Teatre Vila Pineda de Mar. L’escola participa en aquests actes del món del teatre i ofereix a l’alumnat major de setze anys ser partícep de totes aquestes activitats, de forma voluntària.

A l’estiu tampoc parem, els alumnes que tenen de 14 a 18 anys, tenim un casal per a ells, l’anomenem «ETAI MUSICAL», amb quatre setmanes l’alumnat aixeca un musical des de 0. I es representa a l’Auditori de Pineda de Mar, l’últim cap de setmana de juliol. Posteriorment, es torna a representar a l’inici de curs aquest cop al teatre de Pineda de Mar.

Pel que fa al concepte «TEATRE» (jouer, com diuen els francesos) vol dir ‘joc’. Fer teatre és jugar, inventar personatges, idear situacions, històries, i viure experiències inimaginables. Totes aquestes qualitats són innates als més petits i amb el teatre el que intentem és potenciar aquesta característica infantil en tots els actors. El teatre és una eina excel·lent per al desenvolupament personal i l’adquisició d’habilitats socials. Amb aquests cursos no es pretén només formar actors sinó contribuir a la formació integral dels alumnes: coneixement d’un mateix, seguretat personal, capacitat d’observació, expressivitat, domini del cos i de la veu, treball en equip, responsabilitat, creativitat, etc.

Si has arribat fins aquí és que hem captat la teva atenció i d’alguna manera alguna cosa dins teu t’anima a provar aquest fantàstic món. Només demanem tres coses bàsiques:

  • Compromís amb l’escola: Dona’t l’oportunitat de descobrir el teatre i com treballem.
  • Ganes d’aprendre els uns dels altres.
  • Passió pel Teatre.

Si compleixes aquestes tres regles… T’ESPEREM AMB ELS BRAÇOS OBERTS!